Niezbędne witaminy dla oczu
![[Translate to PL:] sympathische frau liebt gesunde ernährung Ryby, owoce i warzywa? Zróżnicowana dieta to źródło witamin dobroczynnych dla oczu.](/eye-care/user_upload/trockene-augen-tipps/vitamine-fuer-die-augen.jpg)
Ryby, owoce i warzywa? Zróżnicowana dieta to źródło witamin dobroczynnych dla oczu.
Nasza dieta ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Błędy żywieniowe lub nieprawidłowo zbilansowana dieta wpływa też na zdrowie naszych oczu i filmu łzowego. Co należy jeść, by właściwie odżywiać nasze oczy? Które składniki odżywcze są potrzebne do budowy filmu łzowego? Których witamin potrzebują nasze oczy? I czy marchewki są rzeczywiście tak dobre na oczy?
Kwasy tłuszczowe omega w zespole suchego oka
Wybrane witaminy, mikroelementy i kwasy tłuszczowe są szczególnie korzystne dla filmu łzowego. Ich niedobór może przyczynić się do przerwania filmu łzowego i wynikających stąd objawów zespołu suchego oka.
Kwasy tłuszczowe omega tworzą i stabilizują warstwę tłuszczową filmu łzowego. Jeżeli zewnętrzna warstwa filmu łzowego ulegnie zniszczeniu, w efekcie pojawiają się typowe objawy suchego oka, takie jak swędzenie, zaczerwienienie i pieczenie. Kwasy tłuszczowe omega wykazują również działanie przeciwzapalne.
Kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 zalicza się do niezbędnych substancji odżywczych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 są zawarte w wielu produktach, choć ich najbogatszym źródłem są ryby i oleje:
- Ryby: pstrąg, łosoś, makrela, dorsz
- Mięso: wątróbka wieprzowa, smalec
- Inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, ser
- Oleje: olej z krokosza, olej z nasion rzepaku, olej z orzecha włoskiego, olej lniany
W objawach zespołu suchego oka należy również zadbać o odpowiedni poziom cynku oraz witamin B6, B12, E i C. Składniki te są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.
Pierwiastki śladowe i witaminy dla Twoich oczu
Od najmłodszych lat przekonuje się dzieci do jedzenia marchewki, żeby mieć zdrowe oczy. I choć sama dieta nie może przynieść poprawy wzroku, to jednak odpowiedni, bogaty w witaminy jadłospis przyczynia się do utrzymania zdrowych i sprawnych oczu. Marchewki są szczególnie zdrowe, ponieważ zawierają dużo beta-karotenu, który jest niezbędny dla narządu wzroku. Aby właściwie zadbać o oczy, warto sięgać po następujące produkty spożywcze:
- Witamina A (retinol) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Można ją znaleźć w marchewce, dyni, brzoskwiniach, szpinaku, pomidorach, produktach mlecznych i wątróbce.
- Witamina B2 chroni oczy przed uszkodzeniami na poziomie komórkowym. Jej źródłem są produkty mleczne, produkty pełnoziarniste, brokuły i awokado.
- Film łzowy nie może prawidłowo funkcjonować bez witaminy B6, zawartej w łososiu, sardynkach, makreli, mięsie gęsi, pomidorach i jarmużu.
- O nawilżenie oczu dba również witamina B12. Jej źródłem w diecie jest wątróbka wołowa, wątróbka cielęca i wieprzowa, makrele oraz – choć w mniejszym stopniu – produkty mleczne i jaja.
- Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania filmu łzowego oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Duże ilości witaminy C znajdziemy w owocach aceroli, dzikiej róży, papryce, brokułach i brukselce.
- Witamina E chroni komórki przed uszkodzeniem oraz zapobiega nadmiernej suchości oczu. Najbogatszym źródłem witaminy E jest makrela, olej z kiełków pszenicy, olej słonecznikowy, papryka, szpinak, czerwone porzeczki i mango.
- Cynk bierze udział w procesie widzenia i jest składnikiem sera, orzechów, kukurydzy, groszku i roślin strączkowych.
Podsumowując, zdrowa, zróżnicowana i bogata w witaminy dieta, wpływa na zdrowie oczu i jakość filmu łzowego. Jeżeli zdrowo się odżywiamy, zwykle nie musimy przyjmować żadnych suplementów diety. Wraz ze zróżnicowaną dietą dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych minerałów, tłuszczów oraz pierwiastków śladowych i witamin.