Witamina A jako składnik preparatów do oczu

Witamin A (retinol) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Jest cennym składnikiem maści do oczu stosowanych w leczeniu zespołu suchego oka.

Witamina A: dobroczynne działanie dla oczu

Witamina A zalicza się do grupy związków chemicznych o nazwie karotenoidy. Są to czerwono-pomarańczowe barwniki roślinne występujące w roślinach, tkankach zwierząt i w produktach mlecznych. Wraz z dietą dostarczamy naszemu organizmowi albo prekursor witaminy A, tzw. prowitaminę A, zawartą w warzywach takich jak marchewki lub papryka, albo witaminę A, której źródłem są produkty mleczne i mięso. Prowitamina A następnie przekształca się w witaminę A w procesach metabolicznych, które mają miejsce w jelitach.

Bogatym źródłem dobroczynnej dla oczu witaminy A są marchewki. Witamina A wchłania się lepiej, jeżeli produkty zawierające ten składnik są spożywane wraz z niewielką ilością masła lub oleju.
Bogatym źródłem dobroczynnej dla oczu witaminy A są marchewki. Witamina A wchłania się lepiej, jeżeli produkty zawierające ten składnik są spożywane wraz z niewielką ilością masła lub oleju.

Witamina A pełni wiele różnych funkcji w organizmie. Jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu kości, procesów rozrodczych i zdrowej skóry. Witamina A jest też składnikiem rodopsyny (purpury wzrokowej), barwnika występującego w narządzie wzroku i biorącego udział w procesie widzenia. Kiedy światło dociera do fotoreceptorów siatkówki, rodopsyna inicjuje przesyłanie sygnału, dzięki któremu mózg odtwarza widziany obraz. Niedobór witaminy A niekorzystnie wpływa na wzrok. Pierwszymi objawami niedoboru witaminy A mogą być ślepota nocna i zaburzenia widzenia. Witamina A jest też naturalnym składnikiem filmu łzowego.

Źródła witaminy A w diecie

Odpowiednia podaż witaminy A z dietą zapobiega występowaniu objawów jej niedoboru. Bogactwo witaminy A znajdziemy w następujących produktach:

 

  • Ryby
  • Wątróbka
  • Produkty mleczne
  • Jaja
  • Marchewki
  • Sałata
  • Szpinak
  • Brokuły
  • Papryka

 

Wskazówka: witamina A rozpuszcza się w tłuszczach. Oznacza to, że organizm wchłania witaminę A z pożywienia w obecności tłuszczów. Do każdej sałatki trzeba zatem dodawać odrobinę oleju.

Witamina A dla oczu, rogówki i spojówki

Maści do oczu z witaminą A są przeznaczone do leczenia zespołu suchego oka oraz innych chorób rogówki i spojówki. Po podaniu do oka wraz z maścią witamina A poprawia stan filmu łzowego.

 

Maść do oczu VitA-POS® z witaminą A można stosować zarówno w przypadku sporadycznych, jak i utrzymujących się ciężkich objawów zespołu suchego oka, niezależnie od ich nasilenia, w uzupełnieniu kropli do oczu. Preparaty w postaci maści do oczu najlepiej stosować na noc.

 

Jest to o tyle istotne, że po nałożeniu maści może wystąpić przejściowe pogorszenie ostrości widzenia. Maść wygładza powierzchnię oczu, zapobiega zasychaniu wydzieliny na brzegach powiek i powstawaniu stanu zapalnego na rogówce i spojówce oraz powiekach.

 

Ze względu na lepką konsystencję długo utrzymuje się na powierzchni oka, zatem należy sięgać po produkty wysokiej jakości niezawierające konserwantów. Maść do oczu VitA-POS® nie zawiera konserwantów ani fosforanów i dzięki temu jest łagodna dla oczu. Opakowanie należy zużyć w okresie sześciu miesięcy od pierwszego zastosowania.